اشاره
گروههای افراطیـ سلفی بهویژه طالبان، قرائت خاصی از آموزههای دین دارند، که اعتقاد غیرخودی را باطل و آنان را کافر و مستحق مرگ میدانند. آنان با توجه بر این دیدگاه دست به کشتار پیروان دیگر مذاهب و فرقههای مسلمان میزنند و کشتن دیگران را مجاز بلکه عین ثواب میدانند. گروه طالبان نیز بر اساس همین دیدگاه دست به کشتارهای جمعی هزارهها بهعنوان شیعه زدهاند که براساس قانون شرع قتلعام بیگناهان حرام و فرد عامل به عنوان قاتل مستحق قصاص است و طبق قوانین ملی و بین المللی، فرد یا گروه، مرتکب جنایت نسلکشی شده که مجازات خاص خود را در پیدارد.
نسلکشی ترجمۀ واژۀ ژنوساید (Genocide) است که از دو کلمه «Genos» به معنای نژاد ـ نسل و «Cide» به معنای کشتن ترکیب یافته است. مطابق اسناد حقوق بین المللی کیفری هرگاه فرد، گروه یا دولتی به قصد نابود کردن تمام یا قسمتی از یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی، اعضای آن گروه را قتل عام، یا صدمۀ شدید به سلامت جسمی یا روحی اعضای گروه وارد و یا آنها را عمداً در شرایط زندگی نامناسب قرار دهند، یا برآنها اقداماتی را برای جلوگیری از توالد نسل تحمیل کنند و یا کودکان آنها را از گروه خودشان به گروه دیگر انتقال دهند، مرتکب جنایت جنوساید یا نسلکشی شده است(ماده 6 اساسنامه ICC)
بازبینی مبنای فکری طالبان، نشان میدهد که این گروه در طول سالها جنایات خود خصوصاً علیه هزارهها به قصد نسلکشی و نابودی آنها به خاطر داشتن نژاد، قوم و مذهب خاص، مرتکب جنایت کشتارجمعی و نسلکشی شدهاند. در ادامه پس از بیان زمینههای فکری گروههای افراطی از جمله طالبان، به برخی از مصادیق نسلکشی هزارهها توسط طالبان بر اساس آمار میپردازیم.
زمینهها و مبنای فکری نسل کشی هزاره ها
کشتار، انتحار و قتلعام مردم توسط گروههای سلفیـ جهادی از جمله طالبان، ریشه در اندیشههای افراطی برخی از افراد پیشگام در باورهای سلفی و افراطیت دارد.
خلاصهای از مبنای فکری و مجوز نسلکشی هزارهها توسط طالبان را که متأثر از اندیشههای تکفیری، جهادی سلفی است در کتابی با عنوان «امارت اسلامی و نظام آن» که توسط مولوی عبدالحکیم حقانی نوشته شده است و مانیفیست گروه طالبان به حساب میآید، مرور میکنیم:
1. قوانینی که انسانها تنظیم و تصویب میکنند سخن بیهوده و برخلاف قوانین الهی بوده و باطل است، لذا عمل مطابق آن قوانین کفر است. زن و مرد مسلمان اختیار ندارند که از پیش خود، در امور زندگی خود حکم و یا قوانینی را تنظیم و بهکارگیرند، فقط باید احکامی که خداوند فرستاده اطاعت کنند(سلفیگری).
2. حاکمیت از خداست و امیرالمؤمنین جانشین خدا در حاکمیت است؛ اما در حکومتهای انتخابی و دموکراسی چون رئیسجمهور را بجای خدا حاکم میدانند، آنها کافر هستند.
3. نظام امارت را خداوند بر اطاعتش امر کرده یک نظام مطلوب و دائمی است، امیرالمؤمنین و مذهب حنفی بر دستورات خدا و به ما انزل الله عمل میکنند. نوع دیگری از نظام مشروعیت الهی ندارد. لذا قاضی (حاکم) از غیر پیرو مذهب حنفی در امارت پذیرفته نمیشود و باعث نابودی نظام امارت میشود.
4. ایجاد گروههای نظامیـ جهادی قوی، که دشمنان را به ارهاب و ترس وادارند، مجازند. آنان در داخل و خارج کشور همگی را از بند کفر آزاد کنند، چنان بجنگند و جهاد کنند که همگی را در تمام جهان زیر پرچم اسلام دربیاورند و کسی غیرمسلمان باقی نماند. (جیش قوی یرهب… ایجاد شبکههای انتحاری، تروریستی، سلفیـ جهادی)
5. باید جماعت قوی و محکم «القاعدة الصلبة» ایجاد گردد، گروهی که تطبیق قوانین الهی را در داخل و خارج به عهده بگیرند. این جماعت گروههای امربهمعروف، گروههای نظامیـ جهادی، گروههای انتحاری؛ دستههای سیاسی برای اداره امارت و تعامل با غیرمسلمانان، رعیت اماراتیِ عشر بده و…، را شامل میشوند.
6. مذهب حنفی، مذهب قدیمی افغانستان و اکثر مردم پیرو این مذهب است، فقه و امور حکومتی، شرعی و قضایی در افغانستان بر اساس مذهب حنفی است، لذا فقط مذهب حنفی رسمیت دارد، داشتن مذهب دیگر عار و ننگ به شمار میرود.. (و غیر المذهب حنفی یعد عاراً فی افغانستان).
7. افرادی را میتوان افغانی دانست که اهل جنگ، شجاع، با لباس پیراهنـ تنبان گشاد و بلند با عمامه و لباسهای زنان نیز بلند و ساتر تمام بدن، هستند. بنابراین لباس و آداب دیگر در افغانستان، هویت و طبیعت یک افغانی نیست، باید از بین برود.
8. آزادی بیان فقط در امربهمعروف است و افراد حق بیان موارد دیگری را ندارند؛ آزادی عقیده فقط اظهار عقیدۀ اسلامی را حقدارند، اگر پیروان ادیان دیگر از عقیده خود و یا مسلمانان از عقاید دیگران تبلیغ کنند به خاطر کفرشان شهید و یا حبس دائم میشوند. آزادی بیان به کفر گویی و آزادی عقیده به اطاعت غیر خدا میانجامند، پس بهشدت ممنوع و مجازات مرگ دارد.
9. یکی از راههای مشروعیت امارت و حکومت، گرفتن حکومت بهزور و غلبه است، هرکسی حتی فاسق هم باشد اگر بهزور و غلبه حکومت را گرفت و مستقر شد، اطاعت از آن واجب است.
10. حکومت انتخابی از طریق انتخابات در نظامهای دموکراسی مشروعیت ندارد، جزء نظام جاهلی است که از کفار در بین مسلمین راهیافته است. لذا کسانی که از قوانین بشری و غیر امارت حمایت بکنند، جزء جامعه جاهلی و کافرند.
11. باید نظام تعلیمی همه اسلامی باشد، دروس عصری دانشگاهی مورد تأیید نیست، زنان میتوانند درس بخوانند ولی در انظار نباید باشند چون جایشان طبق قانون اسلامی کنج خانه است، تحصیل مختلط زن و مرد جواز ندارد.
12. زنان نمیتوانند در مقام امارت و دیگر مقامهای دولتی وظیفهبگیرند و اصولاً زنان نباید در جامعه ظاهر شوند، اسلام گفته زنها باید در خانههایشان بوده و با نامحرمان نباشند، چون زنان عورتاند و باعث دخالت شیطان و گمراهی مردم میشوند پس بهتر است در کنج خانه بمانند، اگر در هنگام ضرورت بیرون بیایند باید مستور باشند.
آمار ارتکاب نسل کشی هزاره ها توسط طالبان
طالبان تا کنون با مبنای فکری افراطی و حمایت نظامی و اقتصادی خارجیها به شکل وحشتناکی به کشتار مردم افغانستان خصوصاً شیعیان و هزارهها دست زده اند. در این گزارش فقط به آماری از کشتار سیستماتیک و نسلکشی هزارهها توسط گروه تروریستی طالبان که در دورۀ سیاه اول خود، نیز در جنگ علیه مردم و دولت پیشین و همینطور در دورۀ تاریک فعلی خود، مرتکب شدهاند، اشاره میکنیم.
1. طی حملۀ طالبان در اواخر سال 1373 به مردم و نیروهای حزب وحدت در غرب کابل، در نهایت شهید استاد عبدالعلی مزاری دبیر کل حزب وحدت را با 7 تن از یارانش دستگیر و به طرز فجیعی به شهادت رساندند. میتوان گفت این نخستین کشتارجمعی هزارهها از سوی طالبان بود.
2. احمد رشید پاکستانی مینویسد به تاریخ هشتم آگست ۱۹۹۸، نيروهای طالبان در مزار شريف هزاران هزاره را در انتقال به زندان از طریق کانتینرهایی که در آنها قفل شده، خفه کردند؛ سازمان ملل و سازمان صلیب سرخ جهانی(ICRC) تخمین زده که طالبان بین۵۰۰۰ الی۶۰۰۰ نفر را کشتند، وی مینویسد: حدس من این است ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ غیرنظامی در ماههای جولای و آگست کشته شدهاند.(احمد رشید، ص۱۶۰) همۀ اینها به خاطر قومیت هزاره و عقاید شیعی شان قتلعام شدند.
3. طالبان نزدیک کوتل رباطک یکهولنگ ۳۱ تن از غیرنظامیان را که ۲۶ تن آنان مشخصاً هزاره بودند، قتلعام کردند. طالبان در ماه جنوری 1998 در ولسوالی یکهولنگ بامیان، طبق تأیید سازمان ملل متحد، سازمان عفو بین الملل و دیدهبان حقوق بشر حدود ۳۰۰ غیرنظامی از مردان را اعدام کردند.( فلیپس دینیس، ترجمۀ عباس دلجو)
4. در سال 1377ـ 1998 طالبان تعداد 1500 تا 3000 تن از نیروهای حزب وحدت اسلامی را که بسیاری از آنان در قلعه زيني و حدود 700 تن دیگر را که پیاده به سمت حیرتان فرار میکردند، به شهادت رساندند.
5. در سال 1379ش. از ماه جنوری تا مارچ 2000 میلادی طالبان پنج کشتار غیرنظامیان هزاره را در ولسوالی گوسفندی ولایت سرپل مرتکب شدهاند، که 96 نفر را به قتل رساندند. قربانیان اول به اسارت درآمده بعد با دستان بسته تیرباران شدند.
6. طالبان با اشغال شهر یکهولنگ در هشتم ژانويه 2001، مردان 13 تا 70 سال را كشتند، تعداد 177 نفر هزاره را بهصورت علنی و برخی را هم به گونۀ نامعلومی اعدام كردند.(Human Rights Watch, 2001)
7. در سال ۱۳۷۹ و۱۳۸۰ش. زمانیکه طالبان به ولایت بامیان حمله کردند و دست به پاکسازی قومی زدند. این عملیات که توسط ملا داد الله انجام شد، ساکنین این ولایت را به اتهام همکاری با جبهۀ مخالف طالبان، بهطور دستهجمعی شهید کردند؛ در ولسوالی یکهولنگ ولایت بامیان آنقدر افراد ملکی را شهید کردند که دیگر کسی نمانده بود تا اجساد را به خاک بسپارد. البته در آن زمان این اعمال منحیث نسلکشی و جرم جنگی شناختهشده بود.(حوریه مصدق، 2017)
8. حملات روز عاشورا در برج 9 سال ۱۳۹۰ به عزاداران حسینی در کابل، مزار شریف و قندهار تعداد ۷۸ تن شهید و بیش از ۱۵۰ تن زخمی برجای گذاشتند.
9. حمله بر مسافران هزاره در منطقه بادگاه ولایت غور در 3 اسد ۱۳۹۳ که تعداد ۱۴ تن شامل تازه عروس و داماد را، شهید کردند.
10. طی گروگانگیری مسافران هزاره در ولایت زابل در تاریخ ۴ حوت ۱۳۹۳، ۳۱ نفر ملکی را شهید و ۷ نفر ملکی دیگر را زخمی کردند.
11. کشتارجمعی در ولسوالی جلریز میدان وردک ۱۱ سرطان ۱۳۹۴ که طالبان با حمایت مردم محلی با حمله به پوستههای امنیتی سربازان هزاره، ۲۷ نفر را یکجا شهید و ۳ نفر را زخمی کردند.
12. حمله تروریستی به کارمندان موبیگروپ به تاریخ ۳۰ جدی ۱۳۹۴ در کابل صورت گرفت و 7 نفر را کشتند که اکثرا هزاره بودند.
13. در یک گروگانگیری در ۲۱ میزان ۱۳۹۴ تعداد ۹ مسافر غیرنظامی هزاره، شامل دو زن، یک طفل ۸ ساله و ۴ مرد ربوده شدند. که ۷ تن از آنها به شمول یک طفل دختر ۸ ساله و دو زن سالخورده بهطور فجیع سربریده شدند.
14. طی گروگانگیری ۷ نفر ملکی در ولسوالی قرهباغ غزنی از مسافران هزاره در ۲۶ جوزا ۱۳۹۴، یکتن را شهید کردند.
15. با گروگانگیری ۴ نفر ملکی در دره قیاق غزنی از مسافران هزاره در تاریخ ۲۰ اسد ۱۳۹۴، که هر 4 نفر را شهید کردند.
16. حمله انتحاری بر تظاهرات کنندگان هزاره (جنبش روشنایی) در چهارراهی دهمزنگ کابل ۲ اسد 1395 که بیش از 86 شهید و 283 زخمی برجای گذاشت.
17. در ۱۱ سنبله ۱۳۹۵ طالبان در ولسوالی دولتآباد ولایت غور، ۵ تن از دانشجویان هزاره را از موتر پائین و گروگان گرفتند و یکی از آنها را بهطور فجیع شهید و ۴ تن دیگر را پس از چهار هفته آزاد کردند.
18. حمله انتحاری در شب تاسوعا اول میزان سال ۱۳۹۵ در مسجد زیارتگاه سخی کابل، دستکم ۱۸ شهید و ۵۸ زخمی در برداشت.
19. در حمله انتحاری دیگر در روز اربعین حسینی اول قوس ۱۳۹۵ در مسجد باقرالعلوم ـ جاده فیض محمد کاتب هزاره در کابل، ۳۲ تن شهید و ۶۴ تن زخمی شدند.
20. طالبان با حمله به موتر کارمندان معدن در ولسوالی تاله و برفک در ۱۷ جدی ۱۳۹۵ که همگی از دایکندی و هزاره بودند تعداد 7 نفر را شهید و 4 نفر دیگر را زخمی کردند.
21. طی حمله بر مسافران در دره غوربند به تاریخ ۲۴ جوزا ۱۳۹۵ یک نفر رئیس شورای ولایتی بامیان را شهید کردند.
22. در حمله انتحاری در عاشورای ۱۳۹۵ در مرکز ولسوالی بلخ ۲۱ میزان ۱۳۹۵تعداد ۱۴ تن کوچک و بزرگ را شهید و ۷۰ تن دیگر را زخمی کردند.
23. طی حمله تروریستی به کارمندان وزارت معادن در غرب کابل بتاریخ ۲ اسد ۱۳۹۶، تعداد ۳۶ نفر ملکی را شهید و 50 را زخمی کردند.
24. در حملۀ مسلحانه تروریستها در ولسوالی زارع ولایت بلخ به 13 نفر از مسافران هزاره به تاریخ ۱۴سنبله ۱۳۹۶، آنها را از موتر پیاده و بعداً همه را تیرباران و شهید کردند.
25. در حمله انتحاری در شب احیای ماه مبارک رمضان 25 جوزا ۱۳۹۶ به مسجد الزهرا در دشت برچی کابل، تعداد 4 تن را شهید و ۸ تن زخمی کردند.
26. طی حمله تروریستی به مسجد جوادیه هرات در تاریخ ۱۰ اسد ۱۳۹۶، تعداد ۳۲ نفر نمازگزار شهید و ۷۰ نفر دیگر زخم برداشتند.
27. در حملۀ دیگر طالبان در 12 اسد 1396 به روستای میرزااولنگ ولسوالی صیاد ولایت سرپل، که 150 نفر را گروگان گرفته و بیش از ۵۰ نفر را قتلعام کردند.
28. گروگانگیری ۳۲ نفر ملکی در قریه نیخته، قلوچ، ولسوالی قرهباغ ولایت غزنی بین سالهای، ۱۳۹۵-۱۳۹۶-۱۳۹۷، که از جمع آنها 12 نفر را شهید کردند و بقیه آزاد شدند.
29. حمله انتحاری و تروریستی در 3 سنبله ۱۳۹۶ به مسجد امام زمان قلعه نجارها در کابل که 40 تن را شهید و ۵۰ تن را زخمی کردند.
30. حمله انتحاری ۷ میزان ۱۳۹۶ کابل به نمازگزاران مسجد بزرگ در منطقه قلعه فتحالله شهر کابل که ۵ تن شهید و ۲۰ تن زخمی برجای گذاشت.
31. حمله انتحاری در ۲۸ میزان ۱۳۹۶ کابل به مسجد امام زمان دشت برچی کابل که ۵۶ تن شهید و ۵۵ نفر دیگر را زخمی کردند.
32. در کتابخانه جبریل هرات در30 قوس ۱۳۹۶ بمبگذاری کردند که در آن ۴ تن شهید و ۱۰ تن را زخمی کردند.
33. حمله انتحاری در 7 جدی ۱۳۹۶ به دفتر مرکز فرهنگی تبیان کابل انجام شد که در آن 52 تن شهید و ۹۰ تن زخم برداشتند.
34. در 18 حوت ۱۳۹۶ طی یک حمله انتحاری، به شرکتکنندگان مراسم بیست و سومین سالگرد شهادت شهید مزاری در مصلای شهید مزاری 9 تن را شهید و ۱۸ تن را زخمی کردند.
35. طی بمبگذاری در اول حمل ۱۳۹۷ در نزدیک زیارتگاه سخی شهر کابل در بین مردم، تعداد ۳۳ تن شهید و ۶۵ تن را زخمی کردند.
36. طی حمله به یک مسجد شیعیان در گردیز در تاریخ ۱۲ اسد ۱۳۹۷، 29نفر را به شمول یک عالم دین شهید و 81 نفر را زخمی کردند.
37. طی حمله انتحاری در ۲ ثور ۱۳۹۷به مردم ایستاده در صف توزیع تذکره واقع در پشت مکتب مایل هروی در منطقه دشت برچی قلعۀ ناظر کابل، دستکم ۷۰ تن شهید و ۱۲۰ تن زخمی شدند.
38. با حملۀ تروریستی در تاریخ ۲ سرطان ۱۳۹۷ به یک عالم دین بنام شیخ توکلی در هرات، آن را شهید کردند.
39. حمله انتحاری در 24 اسد ۱۳۹۷ به شاگردان آمادگی کنکور در آموزشگاه موعودِ منطقه دشت برچی کابل، بیش از ۵۰ شهید و بیش از ۶۷ زخمی شدند که همگی بین ۱۶ تا ۱۸ سال داشتند.
40. طی دو حمله انتحاری در ۱۵ سنبله ۱۳۹۷ به مجتمع ورزشی خاتمالانبیا منطقه دشت برچی تعداد ۲۶ تن شهید و ۹۱ تن زخمی شدند.
41. طی حمله در 5 عقرب 1397 به روستاهای ولسوالی خاصارزگان ولایت ارزگان، طالبان بیش از ۷۰ را شهید و تعداد نامعلومی را زخمی کردند و نزدیک به ۲۵۰ فامیل وادار به کوچ اجباری شدند.
42. حملۀ راکتی در ۱۶ حوت ۱۳۹۷ به جمع شرکتکنندگان مردمی و چهرههای سیاسی در مراسم سالیاد شهید مزاری در مصلای شهیدمزاری دشت برچی کابل دستکم ۱۱ شهید و ۹۵ نفر را زخمی کردند.
43. طی حملۀ تروریستی و تیراندازی در 18 حوت ۱۳۹۸ به مردم و چهرههای سیاسی در مراسم سالگرد شهید مزاری در مصلای شهید مزاری دشت برچی کابل که مهاجمان از ساختمانهای نزدیکِ مصلا حمله و تیراندازی کردند، تعداد ۳۲ نفر شهید و ۸۱ را زخمی کردند.
44. طی تهاجم تروریستی در 23 ثور ۱۳۹۹ به بیمارستان نسائی ولادی ۱۰۰ بستر دشت برچی کابل، که به ادعای سازمان پزشکان بدون مرز، پزشکان، زنان و نوزادان بهصورت سیستماتیک موردحمله قرار گرفتند و ۱۶ نفر شهید و ۱۶ تن زخمی شدند.
45. طی بمبگذاری بر روی یک خودروی مسافربری فلانکوچ در حرکت به سمت «شهرک جبرییل» منطقۀ هزارهنشین که در محله حاجی عباس شهر هرات به تاریخ ۸ اسد ۱۳۹۹منفجر شد و تعداد ۴ شهید و ۳ زخمی برجای گذاشت.
46. با حمله انتحاریـ تروریستی 3 عقرب ۱۳۹۹ به مرکز آموزشی «کوثر دانش» پل خشک دشت برچی کابل که فرد انتحاری خود را در کوچه جلوی درِ کوثر دانش هنگامیکه محصلین از صنفها بیرون شده بودند، منفجر کرده دستکم ۳۶ نفر را شهید و ۶۲ نفر دیگر را زخمی کردند.
47. طی حمله انتحاری به دانشجویان دانشگاه کابل در تاریخ 12 عقرب 1399 تعداد 22 دانشجو شهید و 40 نفر دیگر زخمی شدند. امرالله صالح معاون رئیس جمهور پیشین گفت طالبان مسئول اصلی این جنایت هستند.(دویچه وله دری ـ آلمان)
48. حمله انفجاری با دو بمب در 4 قوس ۱۳۹۹ به مردم در نزدیکی بازار شهر بامیان که دستکم ۲۰ تن شهید و ۶۰ تن دیگر زخمی شدند.
49. طی حمله تروریستی با سه انفجار پیاپی در ۱۸ ثور ۱۴۰۰ به شاگردان مکتب دخترانۀ سیدالشهداءِ دشت برچی کابل، دستکم ۸۵ شهید و ۱۵۰تن زخم برداشتند.
50. طی حملات طالبان بر مردم هزاره در ولسوالی جاغوری تعداد ۶۰ نفر شهید و 65 نفر زخمی شدند.
51. در یک حمله انتحاری در 16 میزان 1400 به مسجد سیدآباد قندوز هنگام اقامه نماز جمعه، ۱۵۰ تن شهید و ۲۰۰ نفر زخمی شدهاند.
52. طی حمله انتحاری به مسجد شیعیان در قندهار به تاریخ 22 میزان 1400 تعداد ۳۲ نمازگزار شهید و 50 نفر دیگر زخمی شدند.
53. صدها طالب طی حمله مسلحانه به ولسوالی خدیر ولایت دایکندی به تاریخ 8 سنبلۀ 1400 مطابق 30 آگست 2021 تعداد 14 نفر از هزارهها را که 11 نفر آنها از نیروهای امنیتی دولت سابق و 2 نفر ملکی به شمول یک دختر 17 ساله بودند با دستان بسته، تیرباران و شهید کردند.
54. در حمله انتحاری ۳۰ حمل ۱۴۰۱ به شاگردان مکتب عبدالرحیم شهیدِ دشت برچی کابل، بیش از ۲۰ تن کودک دانشآموز شهید و بیش از ۴۸ تن دیگر زخمی شدند.
55. حمله انتحاری در ۳۰ حمل ۱۴۰۱به شاگردان مرکز آموزشی ممتاز دشت برچی قلای نو که فرد مهاجم یک هفته قبل با ثبتنام در جمع شاگردان راهیافته و یک هفته بعد کیف پر از مواد انفجاری را در صنف گذاشته و از راه دور انفجار داد، از شاگردان تعداد ۱۱ نفر را شهید و ۲۵ تن دیگر را زخمی کرد.
56. فرد تروریست، طی حملۀ تیراندازی و انتحاری در ۸ میزان ۱۴۰۱به شاگردان مرکز آموزشی کاجِ دشت برچیِ کابل، با شهادت محافظ آن مرکز، با تیراندازی و بعد انفجار خود در وسط صنف، از شاگردان بیدفاع هزاره بیش از ۵۳ تن شهید و بیش از ۱۱۷ تن را زخمی کردند که اکثرشان شاگردان دختر بوده و دو هفته بعد امتحان کنکور داشتند.
57. نیروهای طالبان در 9 قوس 1401 با هجوم به منطقۀ سیوکِ ولایت دایکندی تعداد ۹ نفر هزاره از جمله 4 کودک را شهید کردند و چهار تن دیگر را اسیر گرفتند.
58. طی حمله و تیراندازی مستقیم طالبان به دستۀ عزاداران حسینی در تاریخ 6 اسد 1402 در ساحۀ نوآباد شهر غزنی، 4 تن بهشمول یک کودک ۱۲ ساله شهید و دستکم ۱۰ تن دیگر زخمی شدهاند.
59. حمله به هزارهها در ارزگان در سالهای 1401 و 1402 تعداد 17 نفر را شهید کردند و درختان هزارهها را به هدف کوچ اجباری، قطع کردند.
تمام این جنایات نسلکشی، بهصورت مستقیم و یا غیرمستقیم توسط طالبان با حمایت مالی، سیاسی و نظامی خارجی علیه هزارهها صورت گرفتهاند. گرچه برخی از رسانههای حامی طالبان، آنها را از ارتکاب بعضی از این جنایات تبرئه کرده و داعش را مقصر میدانند، درحالیکه چندین نفر از اعضای رهبری طالبان از جمله امیرخان متقی وزیر خارجۀ ادارۀ طالبان، تأکید کردهاند که در افغانستان هیچ فرد داعشی وجود ندارد. همچنین کسانی که برخی از این کشتارها را که به داعش نسبت دادهاند، مقامات دولت پیشین این را رد کرده و با توجه با شواهد و مستندات، طالبان را مسئول اصلی این جنایات اعلام کردهاند.

منابع
1. رشید، احمد، طالبان اسلام نفت و بازی بزرگ جدید، ترجمه: اسدالله شفایی و صادق باقری، نشر دانش هستی، چاپ اوّل، ۱۳۷۹ش.
2. رشید، احمد، طالبان زنان تجارت و پروژه عظیم نفت در آسیای مرکزی، ترجمه دکتر نجله خندق، نشر بقعه، تهران، چاپ اوّل، ۱۳۸۲ش.
3. شفقنا افعانستان، https://af.shafaqna.com/FA/571335
4. فلیپس دینیس، بدتر شدن اذیت و آزار هزاره ها، ترجمه عباس دلجو، منبع انگلیسی :http://www.aph.org.au/files/articles/hazarasPersecution.htm
5. مادۀ 2 و 4 اساسنامۀ دیوانهای بین المللی یوگسلاوی سابق و رواندا و مادۀ 6 اساسنامۀ دیوان کیفری بین المللی، 1998.
6. مصدق، حوریه، مصاحبه با پژوهشگر ارشد عفو بین الملل، منبع : افغانستان رو ۱۵ / ۰۹ / ۲۰۱۷
7. Bruce Pannier – Will The Hazara Be Excluded From Kabul’s Power-Sharing Equation Again?
8. https://fa.wikipedia.org/w/index.php?title=فهرست_کشتارها_علیه_مردم_هزاره&oldid=37546599.
9. https://sputnik.af/20221125/12849023.html
10. https://www.bbc.com/news/world-asia-58807734
12. https://www.rferl.org/a/1097844.html.
13. Human Rights Watch, “Massacres of Hazaras in Afghanistan,” vol. 13, no.1, Feb 2001.
14. Rome Statute of the International Criminal Court, 1998.
3 پاسخ
Wow Thanks for this site i find it hard to locate exceptional related information out there when it comes to this blog posts thank for the publish website
Wow Thanks for this information i find it hard to find decent important information out there when it comes to this subject material appreciate for the blog post site
Wow Thanks for this publish i find it hard to see excellent information out there when it comes to this material appreciate for the content website