گروهی از کارشناسان ملل متحد میگویند که تفاوت میان وعدهها و عملکرد طالبان نشان داد که تصور اصلاح شدن این گروه اشتباه بوده است.
۳۰ کارشناس این سازمان، آزار جمعی و تبعیض جنسیتی را «جنایت علیه بشریت» خوانده و گفتهاند عملکرد طالبان بحث درباره «آپارتاید جنسیتی» را ضروری کرده است.
در بیانیهای که کارشناسان سازمان ملل روز دوشنبه، ۲۳ اسد منتشر کردند، آمده است که طالبان دو سال پس از به دست گرفتن قدرت در افغانستان، به نقض حقوق بشر از جمله اجرای سیستم کاملا تبعیضآمیز علیه زنان و دختران ادامه میدهد.
این کارشناسان گفتهاند که تبعیضهای طالبان علیه زنان و دختران در مقایسه با سال گذشته افزایش یافتهاست.
دستکم ۳۰ کارشناس برجسته سازمان ملل، از جمله ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، مری لاولور، گزارشگر ویژه مدافعان حقوق بشر در سازمان ملل، فرناند دو وارن، گزارشگر ویژه در امور اقلیتها، آیرین خان، گزارشگر ویژ برای آزادی بیان و عقیده و شمار دیگری از کارشناسان برجسته ملل متحد این بیانیه را امضا کردهاند.
امضاکنندگان این بیانیه علاوه بر موضوع زنان فهرستی از وعدههای طالبان را منتشر کردهاند که این گروه به آن پایبند نمانده است.
آنان نوشتهاند که وعدهها برای شکلگیری حکومت فراگیر برآورده نشد، فرمان عفو کارمندان دولت سابق نقض میشود، دستورالعملهای توقف شکنجه و بدرفتاری در زندانها اغلب نادیده گرفته میشود، اقلیتها به حاشیه رانده شدهاند و از تبعیض رنج میبرند.
آنان همچنین از خطرات امنیتی که متوجه قاضیان، دادستانها، وکیلان و دیگر افراد درگیر با سیستم حقوقی انتقاد کردهاند.
در این بیانیه آمده است که طالبان از مجازاتهای ظالمانه و ناقض کرامت انسانی مانند سنگسار، شلاق و دفن زیر دیوار استفاده میکند که در تضاد با معیارهای بینالمللی حقوق بشر است. در نتیجه این کارشناسان گفتهاند که همه این عملکردها نشان داده است که تصور اصلاح شدن طالبان، اشتباه بوده است.