روز شنبه 19 حوت 1402 برابر با 9 مارچ 2024 مراسم گرامیداشت از بیست و نهمین سالگرد شهادت استاد عبدالعلی مزاری و یارانش از سوی افغانستانیهای مقیم کشور برزیل در شهر سائوپاولو برگزار شد.
در این مراسم که با حضور گرم مهاجرین افغانستانی و شماری از شهروندان برزیلی برگزار شد سخنرانان در باره ابعاد مختلف شخصیتی شهید مزاری و کارنامه تاریخی وی سخن گفتند.
آقای محمد جواد عظیمی مسئول کمیته مالی شورای افغانستانیهای مقیم برزیل ضمن ارائه گزارشی از نسلکشی هزارهها، ظهور شهید مزاری را یک رخداد بینظیر در تاریخ افغانستان دانست و خواهان ادامه راه آن شهید شد.
وی کشتار هزارهها توسط عبدالرحمان خان را اولین نسلکشی دانست و گزارشی از سلسله کشتارهای دسته جمعی هزارهها در تاریخ معاصر افغانستان ارائه کرد و اقدامات طالبان علیه هزارهها را در ادامه این روند برشمرد.
استاد محمد هدایت یکی از فرهنگیان مهاجر نیز در این مراسم با عنوان «ما و مزاری» سخنرانی کرد و اظهار داشت که شهید مزاری تنها احیاگر هویت پایمال شده هزارهها نبود بلکه او روند تاریخ ستم بار افغانستان و مناسبات سیاسی در کشور را تغییر داد.
وی ضمن ارائه تحلیلی از شخصیت و کارنامه شهید مزاری گفت که شهید مزاری تنها عدالت را در لابلای کتابها جستجو نکرد بلکه عملا وارد جامعه شد و دریافت او از ظلم و تبعیض و همچنین عدالت اجتماعی واقعی و انضمامی بود.
آقای هدایت در بخش دوم سخنان خود به نسبت میان نسل امروز و شهید مزاری پرداخت و گفت که وظیفه ما به خصوص جامعه دیاسپورا احیای ابرروایت شهید مزاری و کمک به فراگیرشدن آن در وضعیت کنونی است. زیرا به گفته وی ما در وضعیتی به سر میبریم که کشور به نقطه صفر و ماقبل تاریخ برگشته است و درمان این درد تاریخی تنها با بازگشت به گفتمان شهید مزاری یعنی برقراری عدالت اجتماعی امکانپذیر است.
وی رفتار امروز طالبان را به خصوص با زنان کشور یک فاجعه خواند و گفت که این وضعیت هرگز دوام نمییابد و مردم افغانستان در پرتو اندیشههای عدالتطلبانه کسانی چون شهید مزاری پیروز خواهند شد.
در این مراسم همچنین انجینیر محمد انور شریعت معاون شورای افغانستانیهای مقیم برزیل ضمن گرامیداشت یاد و خاطره رهبر شهید در باره مشکلات و چالشهای مهاجرین در کشور برزیل و ارائه پیشنهادات به نهادهای مربوط به مهاجرین پرداخت.
وی اظهار داشت که کشور برزیل با وجود سیاستهای باز و عدم تبعیض و وجود آزادیهای مختلف، مستعد فعالیتهای جمعی و همچنین مستعد کار و فعالیت اقتصادی است و مهاجرین باید از شرایط استفاده بهینه نمایند.
آقای شریعت همچنین ضمن قدردانی از دولت و ملت بزرگ برزیل به خاطر حمایت از مهاجران به خصوص مهاجران افغانستانی خواهان تسهیل روندهای مهاجرتی شد.
در این مراسم آقای سهراب کوهکن رئیس شورای افغانستانیهای مقیم برزیل نیز ضمن گرامیداشت از بیست و نهمین سالگرد شهادت شهید وحدت ملی استاد عبدالعلی مزاری و یارانش گفت که ما باید در هر نقطهای از جهان هستیم به احیای یاد و نام بابه مزاری بپردازیم و همچنین مردم و کشور خود را فراموش نکنیم.
وی که بخشی از سخنان خود را به زبان پرتغالی برزیلی ارائه کرد از دولت و ملت برزیل به خاطر حمایت از مردم افغانستان و پذیرایی گرم از مهاجران افغانستانی و همچنین نهادهایی که حمایت از مهاجران را به عهده دارند قدردانی کرد.