از دهمین سالگرد ارتحال مرحوم استاد مصطفی اعتمادی یکی از بنیانگذاران سازمان نصر افغانستان و حزب وحدت اسلامی افغانستان و یکی از یاران جریان عدالتخواهی و شهید وحدت ملی استاد عبدالعلی مزاری با حضور جمع زیادی از شهروندان افغانستان و شخصیتهای سیاسی، علمی و فرهنگی روز جمعه 11 عقرب 1403 در شهرستان ورامین استان تهران ایران یادبود به عمل آمد.
در این مراسم همچنین از جمعی دیگر از شخصیتهای سیاسی و اعضای کلیدی سازمان نصر و حزب وحدت اسلامی افغانستان و یاران عدالتخواهی که مراسم مشترک یابود از آنان با عنوان «یاد یاران» در کابل برگزار میشد نیز تجلیل به عمل آمد.
استاد قربانعلی عرفانی، استاد واعظی شهرستانی، استاد سید عباس حکیمی، شهید استاد موحدی و جمعی از یاران و همسنگران مرحوم استاد اعتمادی از جمله کسانی بودند که در این مراسم از آنان نیز تجلیل به عمل آمد.
در این مراسم که با حضور گسترده مردم و رهروان جریان عدالتخواهی از مناطق مختلف استانهای تهران و سمنان و همچنین حضور گسترده علما و شخصیتهای سیاسی و فرهنگی از تمام مناطق ایران برگزار شده بود حجت الاسلام والمسلمین استاد فیاض ارزگانی، استاد علیمحمد احمدی رئیس سابق شورای علمای دایکندی، حجت الاسلام والمسلمین محمد اسلم شیوا، داکتر حسین فیاض و حجت الاسلام مرادعلی ناطقی در باره ابعاد شخصیتی مرحوم استاد اعتمادی سخن گفتند.
استاد فیاض ارزگانی که سخنران اصلی همایش بود، در بخشی از سخنان خود به مبارزات عدالتخواهانه استاد شهید مزاری و یارانش پرداخت و اظهار داشت: «تجلیل از شهید مزاری و اعتمادی و سایر یاران شان، به دلیل فردیت نیست بلکه به دلیل همت و تلاش دلسوزانه آنها در مسیر انسجام و وحدت و از بین بردن نفاق و دوئیت است که در آن مرحله از تاریخ دامنگیر مردم هزاره شده بود.»
وی افزود: «اکنون باز در همان وضعیت رقت بار و تلخ گذشته قرار گرفته ایم و باز نقطه قوت را فراموش کرده و گرفتار نقاط سیاه ضعف و خودخواهیها و اختلافات درونی شده ایم. لذا تنها راه درمان برگشت به نقاط قوت است و تنها راه چاره و عبور از بحران کنونی رفتن به سمت انسجام، وحدت و گزینش رهبری لایق، دلسوز و مقتدر است.»
استاد فیاض جبهه عدالت خواهی شهید مزاری و یارانش را در برابر جبهههای حذف و انحصار نام برد و اظهار داشت: «این جبهه برای مردم ما هزینه های زیادی داشت، اما ارزش آن همه هزینه را هم دارد. زیرا شهید مزاری و یارانش با تشکیل جبهه عدالت خواهی در قامت سیاسی حزب وحدت، عدالت را به طور همه جانبه مطرح کردند و بر این باور بودند که عدالت حق انسان بماهو انسان است و باید در حق همه انسانها رعایت شود. از نگاه شهید مزاری عدالت خواهی و عدالت طلبی شیعه و سنی ندارد. تاجیک و پشتون، ازبیک و هزاره ندارد. همه به عنوان انسان باید در سایه عدالت اجتماعی احساس آرامش کنند و به اندازه توانایی، استعداد و لیاقت شان در جامعه سهیم گردند.»
استاد فیاض همچنین در باره ابعاد شخصیتی مرحوم اعتمادی اظهار داشت: «تجلیل از استاد اعتمادی توسط مردم دره خودی، برای نسل آینده است و از همین رو انتخاب استاد اعتمادی به عنوان الگو و چراغ راهنمای شب های تاریک تاریخ جامعه افغانستان یک انتخاب دقیق و درست است و این فانوس دریایی سبب میشود تا مسیر خود را در طوفانها و بحرانها گم نکنیم.»
استاد فیاض اظهار داشت: «استاد اعتمادی یک روحانی متعهد، ملتزم، دردمند و روشن بود. او تاریخ خونبار افغانستان و حاکمان خونخوار افغانستان را به خوبی می دانست. او از اسارت 90 هزار دختر هزاره و بردگی، کنیزی و فروش آنها دل پر زخون داشت. این آگاهی تاریخی از رنج ها و غم های ملت افغانستان خصوصا مردم هزاره او را دردمند ساخته بود. این آگاهی تاریخی آرامش را از او گرفته بود. پیوسته در تلاش و تکاپو بود تا مرهمی بر رنج های مردم ستمدیده بیابد و از هیچ تلاشی دریغ نمی کرد.»
استاد فیاض در بخشی دیگر از سخنان خویش در باره شخصیت مرحوم استاد اعتمادی اظهار داشت: «استاد اعتمادی یک شخصیت آگاه، دردمند، آگاه و دلسوز برای مردم و جامعه افغانستان بود. بر اساس همین ویژگیها در سطح کلان و در سطح ملی، در حلقات بزرگان افغانستان صاحب نقش و صاحب نظر و تأثیرگذار بود. توان تعامل و گفتگوی صریح و مؤثر را با سران سایر قومیت ها داشت. استاد اعتمادی روشنفکری بریده از علماء نبود. بلکه خود عضو برجسته شورای علمای شیعه افغانستان بود و از حقوق مذهبی مردم هزاره و شیعه دفاع مینمود. عضویت او در شورای علمای شیعه افغانستان نشان میدهد که او در دفاع از حقوق مذهبی شیعیان از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمیکرد.»