بسم الله الرحمن الرحیم
فرارسیدن بیست و نهمین سالگرد شهادت شهید وحدت ملی استاد عبدالعلی مزاری و یاران وفادارش را برای همه عدالتخواهان کشور به خصوص پیروان و دوستداران آن شهید بزرگ تسلیت میگویم و یاد او و همه شهدای راه آزادی و استقلال کشور را گرامی میدارم.
هموطنان گرامی و رهروان راه عدالت خواهی!
با تاسف امروز بار دیگر ما در جایی ایستاده ایم که شهید مزاری در آن قرار داشت. اکنون سایه جهالت و تاریکی بر سرنوشت کشور ما حاکم شده و همگان از حقوق شهروندی و انسانی خویش محروم گردیده اند. سرکوب، تبعیض، کشتار، شکنجه، اختطاف، توهین، اختناق و انحصار تنها بخشی از ارمغان گروهی است که 29 سال قبل کسی چون مزاری بزرگ را از ما گرفت. افغانستان اکنون تنها سرزمینی است که هیچ قانون و نظم حقوقی و سیاسی متعارف در آن وجود ندارد. شهید مزاری درست در چنین وضعیتی ققنوسوار از میان خاک و خاکستر برخاست و سرنوشت مردم خویش را از بنیاد تغییر داد و به احیای هویت کتمانشده آنان پرداخت. شهید مزاری عصاره آرمانها، مطالبات و حقوق مردمی بود که سالها تحقیر و توهین شده بودند. او با صداقت و شجاعت و در عین حال با متانت و حرمت نهادن به حقوق انسانی همه اقوام و اقشار اجتماعی افغانستان، با ستم و تبعیض مبارزه کرد و در این راه حتی از جان خویش مایه گذاشت و تبدیل به پیشوای بیبدیل عدالتخواهی گردید.
بنابراین جا دارد که با توجه به شرایط دشوار کنونی و با الهام از راه و آرمان آن شهید بزرگ نکاتی را به اختصار به استحضار همگان برسانم:
یک. افغانستان متاسفانه در پانزدهم آگست سال 2021 با انقطاع سیاسی دیگر مواجه گردید و ما یکبار دیگر به نقطه صفر برگشتیم. به همین خاطر هرچه زمان میگذرد بحران در کشور ما عمیقتر میشود و ناامیدی بر ذهنیت عمومی مستولی میگردد. از این رو مبارزه قاطع و همه جانبه علیه وضعیت حاکم یک ضرورت حیاتی است و باید همه جریانهای سیاسی و نهادهای مدنی و فعالان حقوق بشری متحد و منسجم شوند و در برابر ستم و اجحاف کنونی و تا تغییر وضعیت مبارزات خود را ادامه دهند.
دو. از نگاه ما وحدت، یکپارچگی و همصدایی تنها رمز پیروزی است و کارنامه شهید مزاری در انحلال گروههای متعدد و تشکیل حزب وحدت اسلامی افغانستان و دستاوردهای بعد از آن یک الگو و نمونه عینی در تاریخ سیاسی ما است. از همین رو ما هم در سطح ملی و هم در سطح درون قومی در طی دو سال گذشته تلاشهای زیادی را در این راستا انجام دادیم. امیدواریم که در قدم نخست پیروان شهید مزاری و در گام بعدی تمام جریانهای سیاسی مخالف طالبان در سطح ملی از نو پیمان اخوت و برادری ببندند و برای یک مبارزه دوامدار خود را آماده کنند.
سه. گروه مسلط کنونی که نه ظرفیت حکومتداری و نه انگیزه آن را دارد و در یک توطئه بین المللی بر مقدرات کشور تسلط یافته است، یک گروه اصلاحناپذیر و غیر قابل تغییر است. بنابراین کسانی که به تغییر آن دل خوش کرده اند یا مرعوب شعارهای کاذب آن گروه گردیده اند یا با ماهیت این گروه آشنایی ندارند. آنان باید بدانند که با توجیه اعمال ضدبشری گروه طالبان و دریوزگی در دربار این گروه تروریستی در جنایات خونین آن شریک خواهند بود.
چهار. نگاه ما برای حل بحران کنونی کشور در وهله نخست آغاز یک روند معنادار سیاسی با محوریت سازمان ملل متحد و با حضور همه گروههای سیاسی و نمایندگان همه اقوام و گروه های اجتماعی افغانستان و به خصوص زنان آزاده کشور و مساعدت تمام کشورهای ذیدخل در قضیه افغانستان است. در این راستا باید تلاش شود تا یک قانون اساسی مبتنی بر ارزشهای نهفته در منشور ملل متحد تدوین گردد و یک حکومت مبتنی بر اراده مردم و انتخابات آزاد و عادلانه به وجود آید.
پنج. از آنجا که ما در نقطه صفر سیاسی قرار داریم و باید نظم جدیدی بر اساس آرا و مطالبات مردم افغانستان به وجود آید، حزب عدالت و آزادی افغانستان، نظام فدرالی را به عنوان یکی از مهمترین میراثهای سیاسی شهید مزاری، به مثابه یک راه حل معقول و منطقی در بحران افغانستان پیشنهاد کرده است و در راستای تحقق آن مبارزه خواهد کرد. بنابراین از همه جریانهای سیاسی میخواهیم که در این راستا متحد شوند و سهم خویش را در برابر تاریخ سیاسی افغانستان ایفا کنند.
در پایان ما در بیست و نهمین سالگرد شهادت استاد مزاری بزرگ یکبار دیگر با روح بزرگ آن رهبر عدالتخواه پیمان می بندیم و سوگند یاد می کنیم که راه و رسم مبارزاتی و اندیشه سیاسی او را که اکنون برای مردم ما به یک مکتب فکری و سیاسی و نماد مبارزات عدالت خواهانه تبدیل شده با همه وجود و امکانات خود و بدون کمترین شک و تردید ادامه خواهیم داد.