متن پیام مارشال عبدالرشید دوستم رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان به مناسبت اعلام موجودیت مجمع فدرال خواهان افغانستان
بسم الله الرحمن الرحیم
اعضای محترم مجمع فدرالخواهان افغانستان، جوانان، بزرگان، خواهران و برادران!
السلام علیکم و رحمت الله و برکاته!
اجازه دهید تا در نخست به نمایندگی از حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان تاسیس و آغاز فعالیت مجمع فدرالخواهان افغانستان را به مؤسسین، اعضای هیأت رهبری و همه همفکران این مجمع، تبریک و تهنیت عرض نمایم.
تشکیل مجمع فدرالخواهان افغانستان در زمانی که کشور در عمق بحران و بنبست تنازعات و کشمکشهای اجتماعی و سیاسی قرار دارد و افغانستان از لحاظ تقسیم و توزیع قدرت در بدترین وضعیت ابهام، گمراهی و تنشزایی به سر میبرد، یک اقدام ارزشمند، بموقع بوده و در خور ستایش میباشد.
فعالیت نظاممند و برنامهریزی دقیق و عمیق این مجمع با درنظرداشت مقتضیات کشور و جامعه، مشوره بزرگان و اهل نظر و ایجاد تفاهم میان طرفهای ذیدخل و ذینفع در قضایای افغانستان، میتواند گام بنیادی محسوب شده و گفتمان ملی را برای تشخیص و تعیین نظام سیاسی مطلوب در کشور شکل دهد.
جنبش ملی اسلامی افغانستان به عنوان یکی از کاروانهای بزرگ و آدرسهای قابل اعتماد در مسیر مبارزه با استبداد سیاسی و تحقق عدالت اجتماعی، یکی از نخستین طراحان و بانیان تحقق بخشیدن اندیشه فدرالیسم در کشور بوده و از بدو تأسیس در رشد، توسعه و تحقق فدرالیسم در افغانستان از مجاری مختلف، کوشیده است. برای نخستین بار در جوزای سال ۱۳۷۱ طرح ساختار فدرال را وارد اساسنامه حزب جنبش ملی اسلامی نمودیم و در بخشی از بیانیه ام چنین تذکر رفته بود:
«جنبش ملی – اسلامی افغانستان میخواهد تا عدالت اجتماعی در کشور ما تآمین گردد و زمان آن رسیده است که ملیتهای ساکن در کشور دارای حقوق مساوی باشند، ما میخواهیم حل مسالۀ ملی از طریق ایجاد دولت فدرالی صورت گیرد، جنبش ملی – اسلامی بر ضد هیچ ملیتی نیست، خواست ما ایجاد حکومت اسلامی بر اساس عدالت ملی که با انتخابات همگانی بر اساس نفوس تشکیل گردد و تآمین صلح میباشد و ما خواهان رعایت اصول اسلامی، حفظ استقلال، تمامیت ارضی، ایجاد اردوی نیرومند ملی، احیای اقتصاد ویران شده، تآمین رفاه همگانی و داشتن روابط نیک با کشور های اسلامی، همسایه و دیگر کشور های جهان میباشیم».
در تدوین قانون اساسی ۱۳۸۲، زمینه برگزاری گفتمان وسیع در بین اقشار مختلف جامعه، سیاسیون و پژوهشگران مطرح کشور مهیا نمودیم و در پای قطعنامه این همایش، میلیونها امضا برای حمایت از نظام فدرال از گوشه و کنار میهن، جمع آوری گردید. همینگونه مبارزات تاریخی جنبش ملی اسلامی افغانستان در لویه جرگه قانون اساسی به منظور غیر متمرکز سازی قدرت، ایجاد شوراهای ولایتی، انتخابی شدن والیها و شهرداریها و تفویض صلاحیتهای اجرایی بیشتر به ادارات محلی، غیر قابل انکار است.
فدرالیسم پلی است بین دولت مرکزی و مردم که ارتباط تنگاتنگ بین آنها ایجاد میکند و فاصلهها را از بین میبرد، شناخت و اخوت را برای همهی ملیتها به ارمغان میآورد. فدرالیسم راهی به سوی تجزیه کشور نیست بلکه برای اتحاد و یکپارچگی آن است. دموکراسی حق طبیعی انسان است و تحقق دولت فدرال یگانه راه رسیدن به دموکراسی و خاتمه بخشیدن به نابرابریهای اجتماعی در کشور خواهد بود.
باور ما اینست که تعیین و تعریف واضح و نظاممند تقسیم و توزیع قدرت در سطوح مختلف، رابطه مستقیم با ثبات سیاسی، سطح حمایت مردم و مشروعیت نظام سیاسی داشته و به تأسی از همین تجربهی بزرگ تاریخی، نظام سیاسی مبتنی بر غیرمتمرکزسازی قدرت را نسخهی مطلوب برای وضعیت موجود میدانیم.
به امید تحقق نظام عادلانه و ثبات دایمی در افغانستان
الحاج مارشال عبدالرشید دوستم
رهبر و بنیانگذار حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان
۱۴ دلو ۱۴۰۲ ه ش