وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود درباره تروریسم در 9 قوس 1402 اظهار داشت گروههای تروریستی منطقهای هنوز در افغانستان حضور فعال دارند و همسایگان افغانستان به شدت نگران تهدیدات تروریستی احتمالی از این کشور هستند.
وزارت خارجه آمریکا در گزارشی اظهار داشت تلاش حکومت طالبان برای جلوگیری از فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان روشن نیست.
این در حالی است که این وزارت اعلام کرده بود طالبان با وجودی که تعهد کرده، اجازه نمیدهد خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده شود، همچنان در حال پناه دادن به گروههای تروریستی است.
این گزارش افزود: برخی از عناصر گروههای تروریستی منطقهای هنوز در افغانستان فعال هستند.
در بخشی دیگری از این گزارش آمده است که رهبران ارشد شبکه حقانی به رهبر پیشین القاعده، ایمن الظواهری، در کابل پناه داده بودند.
جو بایدن، رئیسجمهور امریکا در اوایل ماه اسد سال جاری اعلام کرد که ایمن الظواهری، رهبر القاعده در اثر حمله هوایی امریکا در کابل کشته شد. او گفت که «الظواهری برای پیوستن به خانوادهاش به مرکز شهر کابل انتقال یافته بود.»
پس از کشته شدن رهبر القاعده در کابل مقامهای طالبان گفتند در این باره تحقیق میکنند اما با گذشت چندین ماه از این رویداد این گروه تاکنون سکوت کرده است.
وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: حملات شاخه خوراسان داعش در افغانستان بیشتر غیرنظامیان را هدف قرار میدهد و همچنان نیز این حملات ادامه دارد.
در این گزارش آمده است شاخه خراسان گروه تروریستی داعش و «القاعده» هنوز در افغانستان حضور دارد و موضوع حکومت طالبان در برابر آنها روشن نیست.
وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد: باوجود حضور القاعده و گروههای وابسته به آن در شبه قاره هند اما هنوز این گروههای تروریستی توانایی سازماندهی و اجرای حملات از افغانستان به غرب را ندارد.
این گزارش همچنین خاطرنشان کرد: گروه تروریستی داعش چندین حمله فرامرزی به پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان انجام داده است و قصد حمله به غرب را نیز دارد.
گروه داعش مسئولیت شماری از حملات مرگبار علیه هزاره ها را به عهده گرفته است. صدها غیرنظامی در اثر حملات داعش در مساجد و مراسم ها کشته شدند.
برپایه این گزارش، کشورهای آسیای میانه از مرزهای خود در برابر عناصر افراطی از افغانستان که از مرزهای شان عبور یا حملات راکتی بیرون مرزی را انجام میدهند و تهدید احتمالی ناشی از بازگشت شهروندانی که برای جنگ با گروههای تروریستی به عراق یا سوریه سفر کردهاند، مراقبت میکنند.
وزارت خارجه حکومت طالبان پیش از این بارها در بیانیههایی تأکید کرده بود از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده نخواهد شد و گروه مسلحی نیز در این کشور وجود ندارد.
حکومت طالبان پیش از این نیز با اشاره به نشست سازمان ملل درباره افغانستان اعلام کرده بود شماری از کشورها از جمله آمریکا و پاکستان گفته بودند که هنوز تهدید تروریسم در افغانستان وجود دارد، اما ما این اظهارات را رد میکنیم.
وزارت خارجه امریکا در مورد پیشینه شبکه حقانی گفته این گروه در اواخر دهه ۱۹۸۰، در زمان حمله اتحاد جماهیر شوروی به افغانستان تشکیل شد و جلالالدین حقانی، بنیانگذار این شبکه، در اواسط دهه ۱۹۸۰ با اسامه بنلادن رابطه برقرار کرد و در سال ۱۹۹۵ به گروه طالبان پیوست.
گزارش افزوده که پس از سقوط رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱، شبکه حقانی به پاکستان عقبنشینی کرد، جایی که به گفته وزارت خارجه امریکا پسرش سراجالدین حقانی «به هدایت و انجام فعالیتهای تروریستی شبکه حقانی در افغانستان ادامه داد.»
با این حال، وزارت خارجه امریکا گفته شبکه حقانی در سال ۲۰۲۲ مسئولیت هیچ حملهای را بر عهده نگرفته است.