در بیست و دوم حوت 1373 و در حادثه شهادت شهید مزاری هفت تن از یاران همیشگی اش نیز توسط طالبان به شهادت رسیدند. آنان هرکدام در جای خود از شخصیتهای برجسته و تاثیرگذار جامعه خویش بودند. کسانی که هر کدام نقش بیبدیلی در مبارزه و همچنین در عرصه بیداری و آگاهی جمعی داشتند. جا دارد که به مناسبت هفته شهید آنان نیز به طور مختصر معرفی شوند:
شهید ابوذر غزنوی؛ عقاب بلندپرواز غزنی
شهید ابوذر غزنوی در سال 1336 هجری خورشیدی در منطقه سبز سنگ ولسوالی جاغوری ولایت غزنی چشم به جهان گشود. او پس از فراگیری دروس مقدماتی علوم اسلامی در سال 1353 به کابل رفت و در امتحانات مدرسه محمدیه کابل شرکت کرد و با نمره عالی قبول شد.
شهید ابوذر که ذهن خلاق و جستجوگر داشت همزمان با ادامه درس با مسایل سیاسی نیز آشنا گردید. به خصوص که کابل در آن زمان آبستن حوادث و تحولات مهمی بود و در سال 1357 افغانستان با کودتای کمونیستی علیه جمهوری داودخانی وارد مرحله جدیدی گردید.
در آن زمان جنبشهای اسلامی به تدریج در مراکز علمی و دانشگاهی کابل علیه نظام کمونیستی ظهور میکردند و هر کس متناسب با ذهنیت و پیشینه فکری خود در یکی از احزاب سیاسی جذب میشدند. به همین خاطر شهید ابوذر به عضویت سازمان افغانستان در آمد و در سال 1361 رسما به عنوان مسول عمومی این حزب در ولایت غزنی انتخاب شد و از آن پس در قالب این جریان سیاسی نقش ایفا کرد.
شهید ابوذر پس از انحلال سازمان نصر و تشکیل حزب وحدت اسلامی افغانستان به رهبری استاد شهید مزاری به عضویت شورای مرکزی این حزب در آمد و همچنین به عنوان معاون کمیته نظامی حزب انتخاب شد. او در سال 1371 پس از سقوط دولت وقت کابل و ورود مجاهدین به این شهر فرماندهی نیروهای حزب وحدت را به عهده داشت.
شهید ابوذر در مقاومت سه ساله غرب کابل در کنار رهبر شهید و در کنار مردم ماند و به عنوان یک استراتژیست بیبدیل در جنگهای غرب کابل نقش ایفا کرد.
شهید ابوذر همیشه یک کتاب برای مطالعه و خواندن به همراه داشت و هیچوقت از آموختن و دانستن باز نایستاد. از او یادداشتها و نامههای زیادی به یادگار مانده است که بخشی از آنها در یک مجموعه تحت عنوان «نامهها و سندها» به کوشش عبدالله اکبری و توسط بنیاد تاریخ شفاهی افغانستان در سال 1397 در کابل منتشر شد.
شهید ابوذر یکی از یاران و از افراد مورد اعتماد رهبر شهید بود. جمله او مشهوری از وی در باره شهید مزاری به یادگار مانده است که در همهجا و توسط همهکس تکرار میشود: «مزاری شاهبیت ترانههای خلق قهرمان ما است.»
او سرانجام همراه با دیگر یاران و همراه استاد شهید شهید در تاریخ 22 حوت 1373 توسط گروه طالبان به شهادت رسید.
سید علی علوی؛ امینترین فرد نزدیک به رهبر شهید
سید علی علوی در سال 1344 هجری خورشیدی در یک خانواده مذهبی در شهر مزار شریف به دنیا آمد. او دوره ابتدایی را در مکتب «غیاث الدین» و دوره متوسطه را در دبیرستان «شهید عبدالخالق» مزار شریف سپری کرد.
شهید سید علی علوی در سال 1365 و در اوج جنگهای داخلی همراه با رهبر شهید به مناطق مرکزی سفر کرد تا زمینه وحدت سراسری گروههای متعلق به ایتلاف هشتگانه را فراهم کند. این سفر زمینهساز اصلی تشکیل حزب وحدت اسلامی افغانستان در سال 1368 بود که منجر به انحلال احزاب جهادی هشتگانه گردید.
شهید سید علی علوی همچنین پس از تشکیل حزب وحدت اسلامی افغانستان همراه رهبر شهید و هیات حزب که به منظور انحلال دفاتر احزاب منحله و بازگشایی دفاتر حزب به جای آنها صورت گرفت به ایران سفر کرد.
او پس از ورود مجاهدین و نیروهای حزب وحدت به کابل همراه استاد شهید به کابل آمد و به عنوان دستیار و منشی رهبر شهید نقش ایفا کرد و نزدیک ترین فرد مورد اعتماد شهید مزاری بود.
شهید علوی همراه استاد شهید و دیگر یاران در تاریخ 22 حوت 1373 توسط طالبان به شهادت رسید و پیکرش همراه پیکر استاد شهید بر دوش مردم از مناطق مرکزی تا مزار شریف تشییع گردید و در کنار رهبر شهید به خاک سپرده شد.
شهید خادم حسین اخلاصی
شهید اخلاصی در سال 1335 خورشیدی در ولسوالی جاغوری چشم به جهان گشود. فراگیری دروس مقدماتی علوم اسلامی را در منطقه و دروس عالی علوم دینی را در مدرسه دینی بوسعید و سپس در مدرسه شیخ محمد امین افشار در کابل گذراند.
وی در آغاز تاسیس حزب وحدت اسلامی افغانستان نقش برازنده داشت و به عنوان عضو شورای مرکزی حزب برگزیده شد. شهید اخلاصی تا آخر عمر به خصوص در مقاومت سه ساله غرب کابل در کنار رهبر شهید و مردم مردانه ایستاد و در مقاومت غرب کابل نقش ایفا کرد. او سرانجام در تاریخ 22 حوت همراه رهبر شهید و دیگر یاران توسط گروه طالبان به شهادت رسید.
شهید جان محمد ترکمنی
شهید حاجی جان محمد ترکمنی در سال 1336 در دره ترکمن ولایت پروان چشم به جهان گشود. او که یکی از فرماندهان عصر جهاد بود بارها زخم بر داشت ولی پس از بهبودی دو باره به جبهه و عرصه خدمت به مردم برگشت.
شهید جان محمد ترکمنی زمانی که در کویت مشغول به کسب و کار بود نیز از مردم و همسنگرانش غافل نشد و بارها از آنجا برای جبهات کمک و مواد مورد ضرورت مجاهدین را جمع آور کرد و به وطن فرستاد.
او هنگام ورود مجاهدین به کابل در سال 1371 با نیروهای تحت امرش بخشی از مراکز مهم دولتی را تصرف کرد و در اختیار حزب وحدت و رهبر شهید قرار داد.
شهید جان محمد ترکمنی در مقاومت سه ساله غرب کابل نقش مهمی داشت و همواره در کنار رهبر شهید و مردم ماند و سرانجام همراه با رهبر شهید و دیگر یاران توسط گروه طالبان به شهادت رسید.
شهید عباس جعفری لومانی
شهید عباس جعفری لومانی در سال 1346 خورشیدی در تمقول لومان ولسوالی جاغوری چشم به دنیا آمد. او تا صنف هفتم مکتب خوانده بود و یک جون روشن و با سواد جامعه خود بود. او در اواخر مقاومت غرب کابل در حالی که تازه عروسی کرده بود عازم این جبهه شد و در کنار رهبر شهید رزمید.
شهید عباس لومانی سرانجام در تاریخ 22 حوت 1373 همراه با رهبر شهید و دیگر یاران توسط گروه طالبان مظلومانه به شهادت رسید.
شهید حاجی عید محمد ابراهیمی بهسودی
او در سال 1317 خورشیدی در یک خانواده مذهبی در منطقه شنیه حصه دوم ولسوالی بهسود ولایت میدان چشم به جهان گشود. او دروس مقدماتی علوم دینی را در نزد علمای محل خواند و برای فراگیری سطوح عالی دروس حوزوی به کابل رفت و در مدرسه محمدیه به ادامه تحصیل پرداخت.
شهید ابراهیمی در سالهای اول که به کابل رفت در قالب تشکیلات «روحانیت نوین» و «حزب حسینی» به فعالیتهای مبارزاتی پرداخت و با تشکیل سازمان نصر افغانستان به این تشکیلات پیوست.
او پس از انحلال سازمن نصر و تشکیل حزب وحدت اسلامی به این حزب پیوست و زمینه برگزاری دومین کنگره حزب وحدت را در بهسود فراهم کرد.
شهید ابراهیمی از نخستین فرماندهانی بود که با تصرف بخشهای مهمی از میدان شهر با نیروهای خود وارد کابل شد و مراکز مهمی را به تصرف حزب وحدت درآورد. او در مقاومت سه ساله غرب کابل نقش ایفا کرد و در کنار
رهبر شهید و مردم غرب کابل شجاعانه به دفاع از هویت و موجودیت مردم خود پرداخت. شهید ابراهیمی سرانجام در کنار رهبر شهید و دیگر یاران توسط گروه طالبان به شهادت رسید.