چهارشنبه 9 عقرب 1403 برابر با Wednesday, 30 October , 2024
حزب عدالت و آزادی افغانستان

Justice and Freedom Party of Afghanistan

این متن مقدمه ترجمه کتابی است که به زودی متن آن منتشر می شود.
مقدمه‌ ای بر فدرالیسم

مقدمه‌‎ای بر فدرالیسم

مقدمه مترجم
چنان‌که خوانندگان محترم در جریان هستند، جستار اول تحت عنوان (جستاری درباره فدرالیسم) که در ابتدا به صورت مطالب فشرده در فیسبوک و سپس به صورت یک کتاب منتشر شد، مشتمل بر دو بخش بود: یکی کلیات و مباحث عمومی در باره فدرالیسم که به‌‏طور کلی و فهرست‌‏وار، توضیحاتی در باره فدرالیسم به عنوان یک اندیشه و یک نظام سیاسی ارائه شد و بخش دوم در مورد سیر تاریخی طرح فدرال در افغانستان و بررسی دیدگاه‌‎ها و دلایل موافقان و مخالفان این طرح بود که حد اقل پیشینه این موضوع را در طی 60 سال اخیر به تفصیل بیان کردیم.

بخش اول کتاب بسیار مختصر و بخش دوم نسبتا یک روایت مشروح و مفصل مشتمل بر نقد و نظر درباره ضرورت فدرالیسم در افغانستان و چالش‎‌ها و موانع آن بود. نشر این کتاب مورد استقبال خوانندگان مخصوصا طرفداران فدرالیسم قرار گرفت. بدون شک کاستی‌‎های زیاد شکلی و محتوایی در این کتاب وجود دارد که امیدوارم در آینده بتوانم آن را بازنگری کرده و چاپ دوم با اضافات و اصلاحات نشر شود.

اما سخن درباره فدرالیسم در این جا خاتمه نمی‌‎یابد. هنوز هم ناگفته‌‎ها و مسایل زیادی باقی مانده است که باید شکافته شود. ما بر این باور هستیم که در شرایط کشوری مانند افغانستان نباید هیچ کسی طرح و دیدگاه خود را بر دیگران تحمیل کند. باید همه مسایل از زوایای گوناگون و با دید منصفانه و علمی مورد بحث و گفتگو و ارزیابی قرار گیرد تا به یک گفتمان ملی و رویکرد عمومی تبدیل شود.

فدرالیسم در سه عرصه و از سه زاویه قابل بحث است:
1. فدرالیسم به عنوان یک نظام سیاسی در مباحث آکادمیک دانشگاهی در رشته حقوق و علوم سیاسی:

فدرالیسم از این زاویه هم اکنون در سطح جهانی و در تمام دانشگاه‎‌های دنیا از سوی استادان و دانشجویان این رشته از نگاه نظری و تئوریک در هر دو بعد آموزشی و پژوهشی مورد بحث قرار می‎‌گیرد و هیچ کتابی را در موضوع حقوق اساسی و علوم سیاسی نمی‎‎‎‏‌توان پیدا کرد که از فدرالیسم بحث نکرده باشد.

2. فدرالیسم به عنوان یک تجربه جهانی در دولت‎داری و حکومت‎داری:

از فدرالیسم از این زاویه فعلا در جوامع مختلف و حد اقل در 28 کشور با نفوس بیش از چهل درصد جمعیت کره زمین، به عنوان بهترین سیستم دولت‎داری استفاده می‌‎شود. بحث در این عرصه بیشتر جنبه تطبیقی و مقایسه‌‎ای دارد و شیوه‌‎های تطبیق این نظام و چالش‌‎ها و موانع و راه‌‎حل‌‎های آن در کشورهای مختلف مورد بحث و مقایسه قرار می‌‎گیرد. بحث در این عرصه بسیار جذاب و در عین حال مفید و راهگشا است و پرداختن به فدرالیسم از این زاویه برای موافقان و مخالفان فدرالیسم در افغانستان، یک ضرورت است.

3. فدرالیسم به عنوان یک طرح پیشنهادی برای نظام سیاسی و اداری افغانستان:

از همین زاویه، نقاط قوت و ضعف و بررسی دلایل موافقان و مخالفان فدرالیسم را در جستار 1 مورد مطالعه قرار دادیم و بحث در باره آن در میان سیاست‌مداران و حلقات سیاسی و فکری همچنان جریان دارد.

در سلسله مباحث «جستار 2 – تجربه جهانی فدرالیسم» که از هم اکنون در اختیار خوانندگان گرامی قرار می‌‎گیرد، فدرالیسم را از زاویه دوم به عنوان یک تجربه جهانی و بین المللی به مطالعه می‌‎گیریم. خوشبختانه سال‌‎ها است که در سطح بین المللی نهادهای ویژه و معتبر پژوهشی، مطالعاتی و نشراتی ایجاد شده که دانشمندان و پژوهشگران از این زاویه یعنی فدرالیسم را در میدان عمل و تطبیق (و نه صرفا از نگاه تئوریک و علمی) به صورت مقایسوی و تطبیقی و به گونه منصفانه و بی‌‎طرفانه مورد بررسی قرار داده و مزایا، نواقص، معایب و مشکلات عملی آن را در کشورهای مختلف مطالعه می‌‎کنند.

یکی از این نهادها «مجمع فدراسیون‌ها یا انجمن سیستم‌های فدرال- Forum of Federation » است که به عنوان یک شبکه بین المللی فدرالیسم در کانادا تأسیس شده و چنان که نویسنده در پیشگفتار کتاب گفته است این نهاد در همه شش قاره جهان فعال است و محصول کار آن مطالعات و پژوهش‌‎های گسترده و دقیق در باره فدرالیسم است که به صورت تطبیقی و مقایسوی، تدوین و به زبان‌‎های مختلف نشر شده است.

این جانب در سال گذشته، حسب ضرورت و نیاز، سه جلد از آثار این نهاد را ترجمه کرده بودم که در این جستار، در ابتدا کتاب نخست به نام «مقدمه‌ای بر فدرالیسم» را با شما شریک می‎‌گردانم و امیدوارم در آینده هر سه ترجمه به صورت کتاب مستقل نیز نشر گردد. قابل یادآوری است که در ترجمه این کتاب از هر دو متن عربی و انگلیسی استفاده شده است.

نویسنده در مقدمه درباره این کتاب گفته است:

«این کتاب در اساس برای دست اندرکاران دولت یعنی سیاستمداران، مسئولان دولتی، روزنامه نگاران، اعضای سازمان‌های غیر دولتی و بین المللی، شهروندان مربوطه و کسانی که علاقه عملی به فدرالیسم دارند و چه بسا در مورد فدرالیسم در کشورشان یا کشورهای مشخص دیگری تمرکز دارند، نوشته شده است… همچنین امیدوارم که در عین زمان، دانشجویانی که در مورد فدرالیسم تحقیق می‎کنند نیز از این کتاب که یک مرور کلی و مختصر است، بهره‌مند شوند. زبان کتاب، ساده و با حداقل اصطلاحات فنی، بدون پاورقی و بدون ارجاع به نویسندگان مشخص است و نکات اساسی را به طور مستقیم، فشرده و مفید برای افراد درگیر در بحث‌های سیاسی و یا سیاست‌گذاری ارائه می‌کند.»

مشخصات کتاب مقدمه‌ای بر فدرالیسم

متن انگلیسی:
An Introduction Federalism:
نوشته:
George Anderson
President and CEO,
Forum of Federations
متن عربی:
مقدمه عن الفدرالیه
ماهی الفدرالیه؟ و کیف تنجح حول العالم؟
جورج اندرسون رئیس و مدیر اجرائی منتدی الانظمه الفدرالیه (مجمع سیستم‌های فدرال)
از انتشارات: دانشگاه آکسفورد، نمایندگی کانادا، اوتاوا، 2008

اما پیش از ورود به متن ترجمه و برای تصحیح برداشت‌‎ها و ذهنیت‌‎های منفی برخی از حلقات و اشخاص، چند نکته‌‎ای را که در گذشته نیز تذکر داده بودم، مجددا در این جا تکرار می‌‎کنم:

اول: پیشنهاد طرح فدرالیسم برای افغانستان به هیچ صورت به معنای «تجزیه» نیست. برچسب تجزیه یک اتهام ناروا و کاملا بی‎‌پایه و اساس است که از سوی مخالفان به عنوان یک حربه علیه فدرالیست‌‎ها استفاده می‌‎شود. مطالعاتی که من انجام دادم در طول 60 سال اخیر که طرح فدرالیسم در میان حلقات سیاسی مطرح شده، هیچ‎‌کسی را در میان فدرالیست‌‏ها نمی‌‎توان یافت که طرفدار تجزیه افغانستان باشد.

دوم: فدرالیسم به ضرر هیچ قومی نیست. سیستم فدرال اگر منافعی داشته باشد برای همه است و اگر چالش‌‎هایی هم داشته باشد برای همه است و بلکه کاملا برعکس تصوری که گاهی مطرح می‌‎شود که فدرالیسم در افغانستان به ضرر فلان قوم است، اگر این نظام تطبیق شود، بیشتر از هر گروه دیگر، همان قوم از آن سود خواهند برد. این بحث را می‎‌توان در فرصت مناسب به صورت مستدل توضیح داد.

سوم: هدف اصلی ما از طرح فدرالیسم، تحقق عدالت است. عدالت خواستن نه جرم است و نه تجزیه‌طلبی و نه نفاق‌افکنی. ما بر این باور هستیم که از نگاه سیاسی و اداری، عدالت از طریق نظام فدرال، بهتر و سهل‌‎تر، برای همه قابل دسترس خواهد بود و تا زمانی که ساختار نظام سیاسی کشور از ریشه و اساس تجدید نظر نشود، عدالت همچنان غیرقابل دسترس خواهد بود، چنان که در طول یک قرن اخیر همه نظام‌‎های دیگر آزمایش خود را داده و هیچ‎‌کدام نتوانسته در افغانستان، پروسه دولت-ملت سازی را به پایه اکمال برساند.

چهارم: ما به هیچ صورت طرفدار تشدید عصبیت‌‎ها، شکاف‌‎ها و تضادهای قومی نیستیم. رهبر شهید ما استاد مزاری گفته بود: «وحدت ملی برای ما یک اصل و تفرقه بین اقوام یک فاجعه است». ما همچنان به این رهنمود پایبند و وفادار هستیم. ما بر این باور هستیم که افراطیت قومی و افراطیت مذهبی، عامل اصلی بحران کشور بوده و به هیچ صورت با این نوع اندیشه‌‎های افراطی نمی‌‎توان به عدالت دست پیدا کرد. اعتدال، پیروی از منطق و خرد، تکیه بر گفتگو، بحث، استدلال و سرانجام پیروی از اراده مردم افغانستان از طریق یک گفتمان ملی و اکثریت آرای شهروندان، تنها راه اصولی رسیدن به تفاهم، توافق و رضایت همگانی است.

ما در افغانستان مجبور هستیم که اصل «وحدت در کثرت» را بپذیریم یعنی با پذیرفتن ساختار متکثر قومی، زبانی و مذهبی به صورت معنادار و سازمان یافته و احترام و رعایت حقوق همه اقوام، وحدت ملی و میهنی خود را حفظ و تقویت کنیم و گرنه وحدت ملی نه با زور و تغلب و یکسان‌‎سازی‎‌های اجباری تأمین می‌‎شود و نه با فریب و نیرنگ و طرح‌‎های صرفا شعاری و غیر عملی که سال‌‎های سال از آن‌‎ها استفاده شده و سودی در پی نداشته است.

ما در افغانستان تافته جدا بافته از همه تمدن و تجربه بشریت نیستیم. ما باید ببینیم که سایر ملت‌‎ها و کشورها، چنین بحران‌‎ها و چالش‎‌ها را با چه میکانیزم سیاسی و حقوقی و با چه سازوکار عملی حل کرده‎‌اند و به صلح و ثبات پایدار و به توسعه و رفاه دست یافته‌‎اند تا ما هم از همان تجربه استفاده کنیم و کشور و مردم خود را از بحران مزمن تاریخی و از گسست‎‌ها و انقطاع‌‎های مداوم و ناتمام نجات بدهیم.

امیدوارم اکنون که این ترجمه بعد از نشر در فیسبوک، به صورت کتاب نیز منتشر می‌شود، اطلاعات مفیدی در مورد فدرالیسم به عنوان یک تجربه جهانی و نحوه کارکرد آن در سطح بین المللی را در اختیار خوانندگان محترم قرار دهد.

سرور دانش
نیوزیلند- اوکلند
30 سرطان 1402
21 جولای 2023

پیوند کوتاه:

https://jfp-af.org/?p=30

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین عناوین
پر بازدیدترین ها
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com