چتر بزرگ سیاسی متشکل از 32 حزب و جریان سیاسی مخالف گروه طالبان امروز جمعه 16 قوس 1403 اعلام موجودیت کرد.
در آغاز این نشست محمد یونس قانونی یکی از رهبران سیاسی اظهار داشت که تا کنون جامعه بین المللی ادعا می کرد که طالبان جایگزین ندارد و مخالفان دارای صدای واحد نیستند. به همین خاطر ما امروز با تشکیل این چتر بزرگ سیاسی متشکل از تمام جریان ها و احزاب سیاسی شاهد یکی از رخدادهای تاریخی در عرصه سیاسی افغانستان هستیم.
وی افزود اکنون کسی نمی تواند بهانه اختلاف و چندصدایی مخالفان طالبان را علم کند و امیدوار هستیم که این چتر بزرگ سیاسی گامهای اساسی در راستای حاکمیت مردم و حل بحران کنونی کشور بر دارد.
در این نشست همچنین عبدالرب رسول سیاف یکی از رهبران مجاهدین خطاب به گروه طالبان اظهار داشت که از لجاجت و تحجر دست بر دارند و به نام شریعت و دین بر مردم افغانستان بیش از این ستم روا ندارند. وی تأکید کرد که آن چه امروز در افغانستان به نام دین میگذرد، هیچ نسبتی با دین و شریعت ندارد.
این عضو شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان هم چنین خطاب به کشورهای منطقه که با گروه طالبان در حال تعامل هستند اظهار داشت که با تعامل یک جانبه با گروه نامشروع طالبان بر سر منافع مردم خویش قمار نزنند و از قراردادهای تجاری و حقوقی با این گروه خودداری کنند. زیرا به گفته وی طالبان هیچگونه مشروعیتی ندارد بنابراین تمام قراردادها و تعاملات با این گروه قانونی نیست و در آینده ملغی خواهد شد.
وی خطاب به جامعه جهانی نیز اظهار داشت که اگر می خواهید افغانستان خانه تروریستان و دهشت گران نشود کمک کنید که یک حکومت مردمی و مبتنی بر اراده مردم به وجود آید.
در این نشست همچنین استاد سرور دانش رئیس حزب عدالت و آزادی افغانستان طی سخنانی تشکیل مجمع ملی برای نجات افغانستان را یک گام اساسی و تاریخی خواند و اظهار داشت: «گروه طالبان مانند هر گروه متعصب، مستبد، ستمگر و انحصارطلب دیگر محکوم به شکست است زیرا این گروه نه از اقوام کشور نمایندگی میکند و نه از احزاب و جریانهای فکری و سیاسی و در حقیقت این گروه با تمام اقوام و احزاب و همه اقشار مردم افغانستان خصومت داشته و از راه جنگ و خشونت و هم از طریق دسیسه و فریب، قدرت سیاسی را غصب کرده است و به همین جهت دیر یا زود بساط حاکمیت آن برچیده خواهد شد.»
وی افزود: «با توجه به تجربیات نیم قرن فراز و فرود، امروز ما باید از گذشته عبرت بگیریم و اجازه ندهیم اشتباهات کنفرانس بن و توافقنامه ننگین دوحه یکبار دیگر تکرار شود. قدرتهای جهانی و منطقهای در طول تاریخ نشان دادند که تنها در جستجوی منافع خود هستند و در صورتی که منافع شان ایجاب کند، در حساسترین شرایط، پشت مردم افغانستان را خالی کرده و حتی متحدین خود را تنها خواهند گذاشت.»
استاد دانش همچنین یادآور شد: «افغانستان به اعتراف همه صاحب نظران داخلی و خارجی، یک جامعه متکثر و متنوع است از جهت حضور اقوام، مذاهب، زبانها و افکار سیاسی گوناگون. تا زمانی که به این تکثر به صورت عملی و عینی، احترام گذاشته نشود و حقوق همه اقوام به صورت عادلانه تأمین نگردد، دامنه بحران هر روز وسیعتر و پیچیدهتر خواهد شد. از این رو در نظام سیاسی و اداری آینده، از هر نوع تمرکز و انحصار قدرت، تحت هر نامی، باید جلوگیری شود و در قانون اساسی جدید، ساختار متکثر کشور، مبنا قرار گیرد و قدرت سیاسی باید به صورت عادلانه در دو بعد افقی و عمودی به گونهای توزیع شود که مردم هم در مرکز و هم در مناطق و ولایات، در تعیین سرنوشت خود سهیم شوند.»
در این نشست همچنین استاد حاجی محمد محقق، مارشال عبدالرشید دوستم، عطا محمد نور، محمد عمر داودزی، جنرال تادین خان اچکزی، رحمت الله نبیل و تعدادی زیادی از چهرههای سیاسی به نمایندگی از احزاب و جریان های سیاسی سخن گفتند و بر تعهد به میثاق مجمع ملی برای نجات افغانستان تاکید کردند.
همچنین در این نشست پیامهای استاد محمد کریم خلیلی، صلاح الدین ربانی، محمد امیر اسماعیل خان، داکتر صادق مدبر و برخی دیگر از شخصیت ها و جریان های سیاسی به خوانش گرفته شد.
سپس میثاق مجمع ملی برای نجات افغانستان قرائت گردید که در آن بر وحدت همه جریان های مخالف طالبان، ارایه طرح جامع برای حل بحران کنونی، تلاش در سطح بین المللی برای حل بحران، همکاری با ملل متحد، تاسیس دفتر رسمی در یکی از کشورهای دوست، مبارزه برای تغییر بنیاد نظام سیاسی کشور و تصویب قانون اساسی جدید مبتنی بر اراده مردم تاکید شده است.
در میثاق مجمع ملی برای نجات افغانستان همچنین آمده است که مذاکره جامع و گفتگوی بین الافغانی در سطح ملی تحت نظارت و با میانجیگری ملل متحد و یا هرگونه میکانیزمی که همگان آن را قبول داشته باشند از مهم ترین راهکارهای حل بحران کنونی است.
بر اساس میثاق تشکیل هیات همه شمول مرکب از همه اقوام و جریان های سیاسی، امضای موافقت نامه صلح، تشکیل دولت انتقالی و تدوین قانون اساسی جدید، تدوین برنامه بازسازی نیروهای امنیتی افغانستان، برگزاری انتخابات سراسری مطابق قانون اساسی جدید، درخواست کمک های بین المللی برای تمام مردم افغانستان و جلوگیری از تداوم حاکمیت استبدادی و نامشروع طالبان از مهم ترین تعهدات این مجمع خواهد.
بر اساس میثاق مجمع ملی برای نجات افغانستان، چنان چه گروه طالبان هم چنان بر انحصارگرایی و روش کنونی خود اصرار ورزد و به هیچ میکانیزم سیاسی که قابل قبول برای همه مردم افغانستان باشد تن ندهد، مجمع وارد فاز جدید از مبارزه خواهد شد.
به گفته مجمع اقدام برای تشکیل دولت انتقالی در تبعید، گسترش مقاومت سازماندهی شده و منسجم در سراسر افغانستان، برنامهریزی و اجرای نافرمانی مدنی، تلاش برای شناسایی رژیم به عنوان یک رژیم تروریستی، تلاش برای جلوگیری از انتقال کمکهای جهانی به طالبان به عنوان یک گروه تروریستی و برنامهریزی و هماهنگی در جهت یک قیام ملی و همه جانبه، بخشی از اقدامات بعدی این ائتلاف بزرگ سیاسی خواهد بود.
اسامی احزاب سیاسی، نهادها و شوراهای عضو این مجمع بزرگ به ترتیب حروف الفبا عبارتند از:
- اجماع بین المللی زنان افغانستان
- انجمن زنان و فعالان مدنی
- انجمن صلح و رفاه زنان تورک تبار افغانستان
- اجماع ملی افغانستان
- بنیاد شهدا و معلولین
- جبهه مقاومت ملی افغانستان
- حزب اسلامی افغانستان
- حزب انسجام ملی افغانستان
- حزب جمعیت اسلامی افغانستان
- حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان
- حزب دعوت اسلامی افغانستان
- حزب عدالت و آزادی افغانستان
- حزب ملی آزادی افغانستان
- حزب همدلی مردم افغانستان
- حزب وحدت اسلامی افغانستان
- حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان
- روند دفاع از ارزش های جهاد و مقاومت افغانستان
- زنان نخبه حوزه جنوب غرب
- سازمان جهانی پارسی گویان
- سازمان انسجام مدنی زنان افغانستان
- شورای اسلامی انسجام مقاومت مردم افغانستان
- شورای اعتدال ملی افغانستان
- شورای شمالی بزرگ
- شورای انسجام زنان
- شورای عالی حرکت اسلامی افغانستان
- شورای لوی قندهار
- شورای مشرقی
- کانون همفکران افغانستان
- مدافعان منافع ملی افغانستان
- مجمع مدافعان حقوق زنان
- نسل روشن
- نهضت همبستگی
متن اعلامیه مجمع ملی برای نجات افغانستان در مورد اعلام موجودیت این مجمع