جلالتمآب محترم آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد،
با ابراز تمنیات نیک!
طی قریب به سه سال سُلطه و حاکمیت مجدد گروه طالبان بر افغانستان، سرزمینما را در معرض فروپاشی و بحران چند بعدی قرار داده است. نشست دوحه پیرامون افغانستان به میزبانی جناب شما، در تاریخ 18 و 19 ماه فبروری سال جاری، حایز اهمیت است.
مجمع فدرالخواهان افغانستان، باتوجه به نقش مهم دیپلوماتیک سازمان ملل متحد در حل بحرانهای سیاسی، احترامانه مینگارد؛
سرزمینما در بیشتر از یک قرن گذشته گواه فروپاشیهای پی درپی نظامها و رژیمهای سیاسی بوده و قریب به نیم قرن از عمر این کشور در جنگهای ویرانگر سپری شده است که در تاریخ معاصر کشورهای جهان، وصف حال کشورما تراژیک و غمانگیز است.
مجمع فدرالخواهان افغانستان، ضمن حفظ احترام به آگاهی و اشراف جناب عالی از تاریخ، فرهنگ و بافتهای اجتماعی-سیاسی افغانستان، با درک و تحلیل عملی و نظری باور دارد که: در پهلوی دیگر عوامل نزاع، نوع نظام سیاسی و ساختار مدیریتی متمرکز قدرت، عامل پایه و اصلی گسترش نزاع و در فرجام فروپاشیهای پیهم و ایستایی جامعه و مردم افغانستان میباشد.
از نظامهای میراثی-خانوادگی استبدادی تا نظامهای ایدیولوژیک دکتاتوری با ساختار مدیریتی قدرت متمرکز، عموما در بیشتر از یک قرن پسین علیۀ طبیعت چندگانه و متکثر اجتماعی، فرهنگی، قومی و زبانی مردم و شهروندان افغانستان قرار داشته، به جای توسعۀ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، رفع نیازهای بشری باشندگان کشور، نظامها و ساختارهای مدیریتی همچون پدیدۀ خود ویرانگر عمل کرده اند.
فروپاشی دولت جمهوری اسلامی افغانستان در 15 اگست سال 2021 وقدرت گیری مجدد گروه طالبان با رویکرد استبدادی و نگرش قشری، اقوام، زبانها، فرهنگها، زنان و لایههای مختلف اجتماعی افغانستان را در معرض بیداد، تبعیض، نقض حقوق بشری، پاکسازی هویتی و فرهنگی و حتا نسلکشی قرار داده است.
مجمع فدرالخواهان افغانستان، ضمن قدر دانی از تلاشهای جناب عالی در جهت حل بحران کشور، میخواهد خاطر نشان کند که: حل بحران دیرپای کنونی، و پایان دادن به زنجیرۀ ظهور-سقوط دولتها، در گِرو برپایی نظام فدرالی است؛ نظامی که از درون گفتگوهای«بینالاقوامی» بیرون می آید، و بیگمان صیانت تفاوتهای قومی، فرهنگی-زبانی اقوام ساکن در افغانستان را تضمین و از خطر فروپاشی بیشتر میهن جلوگیری میکند.
ما گفتگوهای سیاسی را ارج میگزاریم ولی باور داریم که: پاسخ به نیازهای بشری جامعه، مشارکت اقوام، زنان و شهروندان افغانستان از یک سو، و محقق سازی آرمانهای صلحجویانۀ سازمان ملل متحد از سوی دیگر، با فدرالی کردن ساختار قدرت امکان پذیر میگردد. بنابرین، از جناب عالی میخواهیم، با حمایت از طرح فدرالی شدن افغانستان، به نمایندگی از سازمان ملل متحد در استقرار صلح و ثبات و ختم جنگ در افغانستان نقش مهم خویش را ایفا نموده ما و مردم افغانسـتان را ممنون سازند.
با تجدید احترام
مجمع فدرالخواهان افغانستان