اشاره: روز گذشته(16 قوس 1403) ائتلاف بزرگی از گروههای مخالف طالبان تحت عنوان «مجمع ملی برای نجات افغانستان» اعلام موجودیت کرد. در این محفل رهبران و مسئولان احزاب سیاسی، نهادهای مدنی و شوراها به ایراد سخن پرداختند. اینک متن سخنرانی استاد سرور دانش رئیس حزب عدالت و آزادی افغانستان که در این جلسه ایراد شده بود، با خوانندگان گرامی شریک میشود.
بسم الله الرحمن الرحیم
رهبران محترم احزاب و نهادهای سیاسی و مدنی، هموطنان گرامی، خانمها و آقایان! السلام علیکم و رحمت الله و برکاته.
در ابتدا تأسیس«مجمع ملی برای نجات افغانستان» را به عنوان یک ابتکار مهم تاریخی در جهت تشکیل یک جبهه بزرگ سیاسی و ائتلاف وسیع ملی، به شما و به همه مردم افغانستان، از صمیم قلب تبریک میگویم و با اعلام حمایت همهجانبه از این ابتکار بزرگ و با اغتنام از فرصت، چند نکته را به صورت بسیار فشرده یادآوری میکنم:
- گروه طالبان مانند هر گروه متعصب، مستبد، ستمگر و انحصارطلب دیگر محکوم به شکست است زیرا این گروه نه از اقوام کشور نمایندگی میکند و نه از احزاب و جریانهای فکری و سیاسی و در حقیقت این گروه با تمام اقوام و احزاب و همه اقشار مردم افغانستان خصومت داشته و از راه جنگ و خشونت و هم از طریق دسیسه و فریب، قدرت سیاسی را غصب کرده است و به همین جهت دیر یا زود بساط حاکمیت آن برچیده خواهد شد.
- اما برای تغییر بنیادی وضعیت کنونی، قبل از هر چیز دیگر، اتحاد همه نیروهای سیاسی یک ضرورت است. در این رابطه تشکیل «شورای عالی مقاومت ملی» در سال 1401 یک گام بزرگ در جهت همبستگی و همصدایی بود و اکنون «مجمع ملی برای نجات افغانستان» یک گام مهم دیگر و یک نقطه عطف بنیادی در مبارزات مردم ما بر ضد انحصار و استبداد است. ما امیدواریم که با پیوستن نیروهای دیگر، این چتر بزرگ سیاسی هر روز گستردهتر شود و صفوف مبارزان راه عدالت و آزادی فشردهتر گردد.
- با توجه به تجربیات نیم قرن فراز و فرود، امروز ما باید از گذشته عبرت بگیریم و اجازه ندهیم اشتباهات کنفرانس بن و توافقنامه ننگین دوحه یکبار دیگر تکرار شود. قدرتهای جهانی و منطقهای در طول تاریخ نشان دادند که تنها در جستجوی منافع خود هستند و در صورتی که منافع شان ایجاب کند، در حساسترین شرایط، پشت مردم افغانستان را خالی کرده و حتی متحدین خود را تنها خواهند گذاشت.
در این رابطه اشتباهات دوره قانون اساسی جمهوریت و نظام برخاسته از آن نیز بسیار عبرت آموز است. در این دوره به بهانه ایجاد ثبات و امنیت و حاکمیت دموکراسی، نظامی ساخته شد که در اثر آن با تمرکز بیش از حد قدرت و لغزشها و اشتباهات نابخشودنی دیگر، مطالبات واقعی مردم افغانستان نادیده گرفته شد و در آخر هم نه به قانون اساسی و اراده مردم احترام گذاشته شد و نه ثبات تأمین گردید و نه عدالت و دموکراسی و وحدت ملی و مشارکت اقوام؛ بلکه هر روز بر بیاعتمادیها افزوده شد و شکافهای قومی و سیاسی عمیقتر گردید و همین امر در کنار یک دسیسه منطقهای و بین المللی موجب فروپاشی نظام شد. در افغانستان، عدالت کلید حل تمام بحرانها است. تا عدالت تأمین نشود، نه ثبات و امنیت فراهم میشود و نه دموکراسی و وحدت ملی حاکم میگردد.
- افغانستان به اعتراف همه صاحب نظران داخلی و خارجی، یک جامعه متکثر و متنوع است از جهت حضور اقوام، مذاهب، زبانها و افکار سیاسی گوناگون. تا زمانی که به این تکثر به صورت عملی و عینی، احترام گذاشته نشود و حقوق همه اقوام به صورت عادلانه تأمین نگردد، دامنه بحران هر روز وسیعتر و پیچیدهتر خواهد شد. از این رو در نظام سیاسی و اداری آینده، از هر نوع تمرکز و انحصار قدرت، تحت هر نامی، باید جلوگیری شود و در قانون اساسی جدید، ساختار متکثر کشور، مبنا قرار گیرد و قدرت سیاسی باید به صورت عادلانه در دو بعد افقی و عمودی به گونهای توزیع شود که مردم هم در مرکز و هم در مناطق و ولایات، در تعیین سرنوشت خود سهیم شوند.
در پایان من به نمایندگی از حزب عدالت و آزادی افغانستان با نثار درود بیکران به روان پاک همه شهدای بزرگ راه عزت، عدالت و آزادی، یکبار دیگر تأسیس «مجمع ملی برای نجات افغانستان» را به همه مردم افغانستان تبریک گفته و حمایت بیدریغ خود را از این ائتلاف بزرگ سیاسی و تطبیق میثاق آن در راه تأمین عدالت و آزادی و آرمان های برحق مردم افغانستان اعلام میدارم.
تشکر از توجه شما
السلام علیکم و رحمت الله و برکاته.